Teamenerfalk

Säter - Mentalsjukhuset

Vi hamnar på en väldigt trevlig ställplats i Gävle, ni vet där det kommer en snubbe på cykel och önskar än "godnatt"... Han kom också lagom till frukost - där står man i bh och trosor, Godmorgon liksom!

Men så trevligt ställe. Efter han hunnit dra halva sin roman är vi redo att dra vidare. Med mamman bakom ratten och ungarna på plats bestämmer vi oss för att dra mot Säter... med en omväg om Gävle för gasolpåfyllning.

Vi har dryga 10 mil till Säter, där mamman har sett ut ett bra rastningställe till alla små - men helst av allt så är mamman sugen på lite spänning....

Huset som står kvar med en maffig historia. Det har brunnit, det har rasat... men det står kvar. Är man liksom jag nyfiken på övergivna platser, men ännu mer nyfiken på brott och svunnen tid - då är denna platsen fylld av hemligheter.

Vi kör in på området med massor av byggnader som är i bruk, Längst in på sjukhusområdet skymtar man något bakom skogsdungen. Man ser direkt vilket dåligt skick fasta paviljongen är i, då taket rasat in och fasaden mer eller mindre börjar ge vika - sandpulver täcker backen.


Tänk här satt inte bara sjuka människor, eller jo - men väldigt sjuka människor. Här satt både riktigt sjuka, men också riktigt kriminella.

Svartenbrant, vem har inte hört tals om honom - eller Thomas Qvick? Dom gjorde några år här bakom galler.

Sjukhuset öppnade dörrarna 1912, och slogs igen på mitten av 90-talet.

När man går längs korridorerna inne, så ser man alla celler, smala rum med ett fönster, fönster med galler. Man kan även se gemensamma toalettutrymmen, handfat mitt i korridorerna och något enstaka badkar mitt i något rum. Måste erkänna att det var så kusligt att gå runt därinne när man läst så mycket om det. Ute på gården står "lusthuset” kvar sen svunnen tid, då var gården helt tom med några gräsmattor och sen grus - idag var det skog. Stora granar som täckte hela gårdsplanen,


Hur kusligt tyckte barnen att det var att vi stod parkerade med husvagnen precis utanför där vi åt gulaschsoppa och såg på skräckis...


Gillar

Kommentarer

Spännande och annorlunda sevärdighet
Kram Kajsa
www.bland-kastruller-och-vinglas.se
TeamEnerfalk
TeamEnerfalk,
Ja det var etr spännande besök 💕
nouw.com/teamenerfalk
Nettan
Nettan,
Wow vilka härliga bilder 😍
nouw.com/nettan
TeamEnerfalk
TeamEnerfalk,